• Boeren, burgers & buitenlui
  • 9 & 10 september 2017
  • Thema

featured-image
Beeld Atlas Van Stolk

Thema

De editie 2017 van de Rotterdamse Open Monumentendag op 9 en 10 september verzorgt niet alleen openstellingen van vele Rotterdamse monumenten, maar biedt ook een gevarieerd programma dat aansluit op het landelijke thema: Boeren, burgers & buitenlui.

Als geen andere stad in Nederland heeft Rotterdam zich vanaf het eind van de 19e eeuw in rap tempo ontwikkeld van een compacte stad op de noordelijke Maasoever tot de huidige havenstad van wereldformaat. De boeren, burgers en buitenlui van weleer aan beide zijden van de rivier werden zo als vanzelf burgers van het grote Rotterdam.

Vanaf het jaar 1000 zijn zowel door klimaatwisselingen en overstromingen als door menselijk ingrijpen grote veranderingen bewerkstelligd: kenmerkend voor het Rotterdamse (dorpen)landschap zijn ontginning, poldervorming, vervening, landwinning, droogmaking, urbanisatie en tenslotte annexatie.

Open Monumentendag Rotterdam besteedt op verschillende manieren aandacht aan de invloed van de menselijk handelen op het landschap:
▸ Het Hoogheemraadschap Schieland bouwde in 1665 aan de rand van de toenmalige stad het prestigieuze Schielandshuis naar een ontwerp van Pieter Post. Daar zal op 9 september de Monumentenlezing worden uitgesproken;
▸ In de polder Blijdorp werd eind 18e eeuw het innovatieve polderstoomgemaal in gebruik genomen: het Keezending, waarover zondag 10 september een boeiende presentatie zal worden gegeven;
▸ In het Karottenfabriekje aan de Kralingse Plas zal de geschiedenis van de vervening en landwinning verteld worden;
▸ In Overschie en Pernis ervaart u de sfeer van boeren, burgers en buitenlui.

De Klassiekers
Naast het themaprogramma worden nog eens een 40-tal bijzondere monumenten voor het publiek opengesteld, de zogenaamde klassiekers. Klassiekers vormen de hechte basis van de Rotterdamse Open Monumentendag. Eigenaren en gebruikers van deze monumenten stellen vol trots hun monument open en heten u van harte welkom.

De Open Monumentendag Rotterdam 2017 wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de Gemeente Rotterdam en vele Rotterdamse Fondsen en Sponsoren.

Wij wensen u een plezierig weekend toe.

Het bestuur van de Stichting Open Monumentendag Rotterdam