Maastunnel

featured-image
Maastunnel

Altijd al willen zien hoe de oudste verkeerstunnel van Nederland er van binnen uitziet? Dat kan! In het weekend van 7, 8 en 9 september opent de Maastunnel zijn deuren ter ere van Open Monumentendag en de Wereldhavendagen. Onze gidsen vertellen je alles over het roemruchte verleden en de renovatie van de tunnel. Samen wandelen jullie door de fiets- en voetgangerstunnel en bekijken de ventilatieruimte van binnenuit. Wees er snel bij, want vol is vol! In 1937 werd besloten dat de beide oevers van de Maas door een tunnel verbonden moesten worden. Zo ontstond de eerste autotunnel van Nederland, die in 1942 – middenin de oorlog – stilzwijgend werd geopend. Monument in renovatie Anno 2018 is de tunnel 76 jaar oud, een Rijksmonument en volop in renovatie. Een bijzondere klus, want omdat het een monument is moeten zoveel mogelijk originele onderdelen behouden blijven. De circa 600.000 witte tegels zijn stuk voor stuk gecheckt, gereinigd of met de hand nagemaakt. En het zwarte asfalt maakt plaats voor zandkleurig asfalt: een knipoog naar de klinkers die tot 1965 de rijvloer vormden.

Activiteit bekijken

Rondleidingen Hilton

featured-image
Hilton Rotterdam

Het hotel is gepland na de oorlog, om de verwachte toestroom van toeristen en zakenmensen te kunnen onderbrengen. Hoewel het een Amerikaanse keten betreft, wordt Huig Maaskant, de Rotterdamse architect, verantwoordelijk voor het ontwerp. Het is de bedoeling dat ook niet-hotelgasten welkom zijn in de restaurants, ballroom en de dancing die er gerealiseerd worden. "Men moet van binnen naar de bruisende stad kunnen kijken en de mensen in de stad moeten kunnen kijken naar de droomwereld binnen." Als internationaal hotel en promotor van de stad Rotterdam ziet het Hilton zichzelf graag als het middelpunt van Europa. Het merendeel van onze gasten is Europeaan!

Activiteit bekijken

Rondleidingen Groot Handelsgebouw

featured-image
Groot Handelsgebouw

Dit jaar vieren wij het 65-jarig bestaan van het Groot Handelsgebouw! De eerste paal werd geslagen op 17 mei 1947, tijdens 'Wederopbouwdag'. Het door Huig Maaskant ontworpen bedrijfsverzamelgebouw vormde voor veel Rotterdammers een ijkpunt voor hun nieuw te bouwen stad, vanwege het feit dat het lange tijd het enige grote gebouw in de kale vlakte van de Rotterdamse binnenstad was. Het concept van het Groot Handelsgebouw was revolutionair: het was het eerste groot opgezette verzamelgebouw in Nederland. Imposant van buiten maar van binnen een open karakter. Vandaag de dag is het Groot Handelsgebouw monument én hotspot tegelijk. Het is een stad in een stad en huisvest meer dan 180 huurders. Kinderopvang, kapper, sportschool, horeca, autoverhuur, fietsenmaker, fysiotherapie: het is er allemaal te vinden!

Activiteit bekijken

Het Industriegebouw

featured-image
Foto Ossip van Duivenbode

Als het Groot Handelsgebouw hét icoon van de Rotterdamse wederopbouw is, dan is Het Industriegebouw z’n kleine broertje. Ook voor dit bedrijfsverzamelgebouw staken Maaskant en Van Tijen de handen uit de mouwen. Ze ontwierpen een multifunctioneel pand aan de Goudesingel, met ruimtes voor kantoren, woningen voor de conciërges en winkels in de plint, die bevoorraad werden via de interne expeditiestraat. In 2015 werd door particuliere investeerders besloten om het inmiddels verloederde Industriegebouw met zijn keur aan functies in ere te herstellen en inmiddels staat het pand weer volop op de kaart. Een gids neemt u mee door Het Industriegebouw van vroeger en nu. Kom alles te weten over de wederopbouwarchitectuur en maak kennis met de hedendaagse horeca- en lifestyleondernemers in de plint.

Activiteit bekijken

De Hef

featured-image
xxx

De Hef is de populaire benaming van de Koningshavenbrug, een spoorhefbrug over de Koningshaven. De brug wordt sinds 1993 niet meer gebruikt, omdat het treinverkeer vanaf Centraal Station tot Station Zuid door de Willemsspoortunnel rijdt. Door deze tunnel waren de Maasbruggen voor het treinverkeer overbodig geworden; de Hef stond zelfs op de nominatie om gesloopt te worden! Na brede protesten van veel Rotterdammers is daarvan gelukkig af gezien. Nu is de oude spoorbrug een monument ter herinnering aan de plek waar ooit de treinen het centrum van Rotterdam verlieten. Speciaal voor Open Monumentendag laat de gemeente Rotterdam het beweegbare gedeelte van De Hef tijdens elke rondleiding heffen of zakken!

Activiteit bekijken

Rondleiding Justus van Effencomplex

featured-image
Justus van Effenblok, foto Eric Fecken

Sociale woningbouw werd zelden zo stijlvol uitgevoerd! Het woonblok uit 1922 is een hoogtepunt uit het oeuvre van architect Michiel Brinkman. De 264 huizen lagen aan groene binnenplaatsen en waren verdeeld over een onder- en een bovenstraat van zo’n twee meter breed. Dit groeide uit tot een internationaal fenomeen. De oorspronkelijke bewoners van het blok konden gebruik maken van moderne gemeenschappelijke voorzieningen. Tijdens de restauratie werd het aantal huizen teruggebracht naar 154 en van alle hedendaagse gemakken voorzien. In 2014 opende A Tale of a Tub het badhuis opnieuw voor publiek als tentoonstellingsruimte. Vroeger kwam men hier samen rond de wastobbes, vandaag nodigt A Tale of a Tub iedereen uit om elkaar te ontmoeten rondom de hedendaagse kunst. Dit weekend opent de tentoonstelling We know what it is for, we who have used it, die een nieuwe blik biedt op het debat over de omgang het ons koloniale verleden.

Activiteit bekijken

Stadhuis

featured-image
Stadhuis

Aan de Coolsingel 40 staat het stadhuis van Rotterdam. Dit gebouw verving het voormalige raadhuis aan de Kaasmarkt dat te klein werd. Burgemeester A.R. Zimmerman had grootse plannen om de Coolsingel om te vormen tot een moderne stadsboulevard als centrum van zijn groeiende handelsstad. De volkswijk van de Zandstraatbuurt moest wijken voor het nieuwe stadhuis. In 1915 werd door koningin Wilhelmina de eerste steen gelegd. Op 10 augustus 1920, was het stadhuis voltooid en een week later vond de eerste vergadering plaats van burgemeester en wethouders (B&W). Op 1 september 1920 opende burgemeester Zimmerman de eerste gemeenteraadsvergadering in de nieuwe Raadzaal met een toespraak. Aan het eind van de rondleiding geeft stadsorganist Geert Bierling een miniconcert: Cinema Royal – Tuschinski aan de Coolsingel. Bierling begeleidt live 6 korte zwijgende films uit de 20’er jaren op het honderdjaaroude concertorgel in de Burgerzaal. De Burgerzaal wordt omgetoverd tot vooroorlogse bioscoop. We verplaatsen ons naar de overkant van het Stadhuis – Coolsingel 17, waar Abraham Tuschinski in 1914 zijn eerste Rotterdamse bioscoop opende…

Activiteit bekijken

Diergaarde Blijdorp

featured-image
Diergaarde Blijdorp

Wist u dat Diergaarde Blijdorp ook 21 waardevolle en unieke rijksmonumenten herbergt? Een groot deel daarvan is in de loop der jaren gerestaureerd, gemoderniseerd en onderdeel gaan uitmaken van de landschappelijke inrichting. Het blijft een uitdaging de monumenten aan te passen aan de eisen van de moderne tijd, met behoud van het oorspronkelijke karakter. Maar dit maakt de Diergaarde zo bijzonder! Architect Sybold van Ravesteyn kreeg in 1937 de opdracht voor het ontwerp. Hij had een heel kenmerkende stijl met sierlijke lijnen en toegepaste kunst. En dat in de tijd van de Nieuwe Zakelijkheid! Daarnaast was hij bekend met de nieuwe dierentuininzichten: hij ontwierp relatief ruime verblijven, met greppels als afscheidingen in plaats van hekken. De schoonheid van de architectuur was echter voor hem het belangrijkst!

Activiteit bekijken

Wandeling Museumparkvilla's

featured-image
Chabot Museum Rotterdam

Aan de rand van het Museumpark staan zes monumentale villa’s in de modernistische stijl van het Nieuwe Bouwen, aangelegd vanaf de jaren dertig tot midden jaren zestig. Ze zijn omgeven door lommerrijke tuinen en vormen gezamenlijk nog altijd een groen eiland in de drukke stad. Al vroeg in de twintigste eeuw ontstond het idee voor deze wijk, bedoeld om welgestelde burgers aan Rotterdam te binden. Velen van hen vertrokken naar chiquere plaatsen als Den Haag of Wassenaar. Tijdens een rondleiding langs de Museumparkvilla’s vertelt een enthousiaste gids over de geschiedenis van de omgeving en het ontwerp van het villapark binnen de context van het internationale modernisme. Zowel de architectuur als de invulling van de gebouwen wordt zorgvuldig onder de loep genomen.

Activiteit bekijken

Rondleiding HBU Gebouw

featured-image
HBU-gebouw, foto: Eric Fecken

Het wordt nog altijd betreurd dat de oude Rotterdamse Bijenkorf van Dudok niet meer bestaat. Gelukkig heeft een andere architectuurparel van dezelfde architect de oorlog wel overleefd: het HBU-Gebouw aan de Coolsingel, ook wel bekend als het Erasmushuis. Tussen al het hedendaagse architectuurgeweld is het gebouw bijna onopvallend, maar beeldschoon. Het werd gebouwd in 1939 en bestaat uit een 35 meter hoge toren en een lagergelegen zijgedeelte, dat zes meter van de grond werd getild om het doorkijkje naar de tuin van het Schielandshuis te behouden. De twee namen heeft het gebouw te danken aan de hoofdhuurder – en later zelfs eigenaar – de Hollandsche Bank-Unie (HBU). De directeur van de HBU doopte het pand zelf om tot Erasmushuis, toen na de oorlog het standbeeld van Erasmus hier voor de deur werd geplaatst.

Activiteit bekijken

In Europa – haven: Fietstour Havenmonumenten M4H-gebied

Als er één Rotterdamse wijk het thema In Europa illustreert, dan is het wel het Merwe-Vierhavensgebied. Hier bevond zich ooit een van de grootse fruithavens van het continent en meerden aan de lopende band buitenlandse schepen aan, met als gevolg allerhande internationale ontmoetingen en uitwisselingen van goederen en diensten. In het gebied, dat begin twintigste eeuw werd aangelegd als onderdeel van de legendarische stadsontwikkelingen door G. J. de Jong, bevindt zich een keur aan industrieel erfgoed. Zo is er de monumentale citrusveiling van Maaskant en Van Tijen, het modernistische HAKA-gebouw en het complex van de Oranje Lijn door Van den Broek en Bakema. Deze panden worden momenteel onder de naam Rotterdam Makers District een tweede leven ingeblazen. Tijdens een fietstour door het Rotterdam Makers District neemt een professionele gids u mee langs de havenmonumenten en de hedendaagse hoogtepunten van deze rauwe schippersbuurt. De tours starten bij het industriële HAKA-gebouw. Onderweg komen zowel geschiedenis als de toekomst van de Merwe Vierhavens aan bod

Activiteit bekijken

Monumentenlezing De Toekomst van het verleden door Wim Pijbes

featured-image
Arminius

Wim Pijbes, directeur van Stichting Droom en Daad en oud-directeur van het Rijksmuseum Amsterdam, opent Open Monumentendag 2018 met de jaarlijkse Monumentenlezing. Wij kunnen onze geschiedenis niet veranderen, maar wel onze toekomst. De enige manier om dat te kunnen doen, is om ons verleden te leren begrijpen. Want het verleden betreuren, is de wind achternahollen. Het verleden dient om ervan te leren, zoals de toekomst dient om naar uit te kijken. En hierin schuilt volgens Pijbes de waarde van monumenten, om het even of het gaat om molens, kerken of standbeelden. Monumenten zijn de erflaters van onze stad!

Activiteit bekijken

In Europa – haven: Fietstour Rotterdamse Zeemanskerken

featured-image
Noorse Zeemanskerk, foto: Eric Fecken

Dat Rotterdam de grootste Europese havenstad is, komt het best tot uiting door de verschillende internationale gemeenschappen die er wonen. Bekend zijn natuurlijk de Kaapverdianen, de Surinamers en de Chinezen, maar er bestaan nog veel meer buitenlandse communities die hier door hun werk in de scheepvaart een leven hebben opgebouwd en mensen die hier met regelmaat verblijven. Voor een aantal van deze gemeenschappen is in de loop der tijd een zeemanskerk opgericht. Hier kunnen de zeelieden naartoe konden om hun eigen geloof te belijden, maar vooral ook om te ontspannen en na een zware tocht onder gelijkgestemden te zijn. Dit wordt de laatste jaren wel lastiger, omdat de haven steeds verder van de stad ligt en er daarom weinig tijd overblijft voor een bezoek aan de wal. Tijdens de fietstour Rotterdamse Zeemanskerken gaat u op pad met een gids om een aantal van deze Europese gemeenschappen te bezoeken. Zo komt u onder meer langs de Noorse, de Finse, de Zweedse en de Schotse Zeemanskerk. Maak praatjes met de mensen die er werken en ontdek op die manier hoe actief deze internationale instituten nog zijn in Rotterdam.

Activiteit bekijken

In Europa – Internationaal Modernisme: Kiefhoek

De Kiefhoek is het onbetwiste hoogtepunt van het modernisme in de Rotterdamse sociale woningbouw. Het was met deze woonwijk uit 1927 dat J. J. P. Oud zijn reputatie als moderne architect vestigde. Voor de indeling van de 294 eengezinswoningen op Rotterdam-Zuid ontwierp Oud een gestandaardiseerde plattegrond, zodat er seriematig en dus relatief goedkoop gebouwd kon worden. De woningen waren klein, maar praktisch voorzien van allerlei handige inbouw-elementen, zoals kastjes, een stookplaats en een kapstok met hoedenplank. In de wijk werden verschillende centrale voorzieningen opgetrokken in dezelfde bouwstijl, zoals twee winkels, een waterstokerij en een kerkje. Een professionele architectuurgids neemt u mee op pad door de Kiefhoek en vertelt onderweg alles over dit bijzondere concept van architect Oud. Daarna bezoekt u met de rondleider de Museumwoning.

Activiteit bekijken

In Europa - haven: Het Vrij Entrepot ‘De Vijf Werelddelen'

featured-image
Entrepotgebouw Rotterdam

Het Vrij Entrepot de Vijf Werelddelen was destijds het allereerste pakhuis in Rotterdam-Zuid. Toen was het het modernste pakhuis ter wereld! Het had een eigen haven, een eigen spoorlijn en hydraulische kranen. Het pakhuis is enorm: bijna 200 meter lang en 37 meter breed. In 1997 is het gebouw door Cepezed gerenoveerd en geschikt gemaakt voor woningen, winkels, kantoren en horeca. In het midden van het gebouw is over de hele lengte een hoog atrium met een glasdak aangebracht dat licht in het hele gebouw brengt. Er zijn diepe lofts die uitkijken op de jachthaven, en maisonettes van twee en drie verdiepingen aan het plein. Op de begane grond is een grote supermarkt en aan de jachthaven zijn restaurants en cafes.

Activiteit bekijken

Rondleiding Schielandshuis (Nederlands)

featured-image
Het Schielandshuis

Ruim anderhalve eeuw was het Schielandshuis een thuis voor het Hoogheemraadschap van Schieland. Zij gebruikte het luxueuze onderkomen om te vergaderen, eten en slapen. In 1840 opende Museum Boijmans zijn deuren in het Schielandshuis, later had Museum Rotterdam er zijn locatie. Inmiddels is het Schielandshuis een historisch icoon, ingepakt tussen moderne hoogbouw, bewoont door Rotterdam Partners. In dit huis is iedereen welkom. Het is een plek voor iedereen die woont, werkt of verblijft in Rotterdam. Het is je vertrekpunt voor een bezoek aan Rotterdam. Het is het huis waarin je je laat inspireren en informeren of waar je komt om zaken te doen. Als vanouds kun je weer in het Schielandshuis eten en om te onthaasten is de secret garden de place to be.

Activiteit bekijken

Tour Schielandshuis English

featured-image
Het Schielandshuis

For over a century and a half, the Schielandshuis was a home for the Hoogheemraadschap van Schieland. She used the luxurious accommodation to meet, eat and sleep. In 1840 Museum Boijmans opened its doors in the Schielandshuis, later Museum Rotterdam had its location. The Schielandshuis is now a historical icon, packed between modern high-rise buildings, inhabited by Rotterdam Partners. Everyone is welcome in this house. It is a place for everyone who lives, works or stays in Rotterdam. It is your starting point for a visit to Rotterdam. It is the house in which you let yourself be inspired and informed, or where you come to do business. As always you can eat in the Schielandshuis again and to relax the secret garden is the place to be.

Activiteit bekijken

Rondje Katendrecht

featured-image
Verhalenhuis Belvédère

Tijdens Open Monumentendag neemt een professionele gids van De Rotterdam Tours u mee kris kras door Katendrecht (de Kaap): een schiereiland tussen de Rijnhaven en Maashaven met een roemruchte historie. Vroeger bekend als Chinatown, zeemanskwartier en hoerenbuurt, nu een bruisend stadsdeel met rauwe randjes. Tijdens het rondje Katendrecht hoort u over, en ziet u met eigen ogen, de dynamiek op Katendrecht dat nu zo hip is. U bezoekt het Deliplein, de Fenix Food én Flex Factory, Verhalenhuis Belvédère, en andere verborgen plekken. Een echt kijkje achter de schermen! De tour start bij de Fenix Loods en eindigt bij het Stoomschip Rotterdam.

Activiteit bekijken

GEB-gebouw

featured-image
foto: Eric Fecken

Het GEB-gebouw is een ontwerp van architecten J. Poot en Ad van der Steur van de afdeling Gebouwen van de gemeente Rotterdam. Het gebouw is gerealiseerd in de periode 1929-1931. Het was met vijftien verdiepingen lange tijd het hoogste gebouw van Nederland. In de hoogbouw werkte het kantoorpersoneel, in de laagbouw waren de magazijnen, werkplaatsen, publieksruimten en een toonzaal van het Gemeentelijk Energie Bedrijf te vinden. Het publiek en kantoorpersoneel waren streng gescheiden van de werkplaats- en magazijnmedewerkers! Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde de Duitse bezetters op het GEB-gebouw een uitkijkpost voor luchtafweergeschut. Hierdoor werd het pand nog 7 meter hoger. In 1993 is van dit voormalig hoogste kantoor van Nederland een unieke studentenflat gemaakt. Tijdens Open Monumentendag kunt u zelf op de uitkijk gaan staan!

Activiteit bekijken

Je zult maar zakkendrager zijn

featured-image
Zakkendragershuisje

Voorstelling over lief en leed van een zakkendragers in Delfshaven in het kader van de Open Monumentendagen 2018. Voorstellingen om 11.00, 13.00 en 15.00 uur Entree : € 2,50 tekst en regie : Eric Heugens Spel : Piet Hein van Gilse, Marjolein Gilhuis, René Roza en Jenny Cruz Calvo

Activiteit bekijken

Familierondleiding HAKA-gebouw

featured-image
HAKA-gebouw, beeld Studio de Bakkerij

In het HAKA (HAndels KAmer) gebouw werden - nog niet eens heel lang geleden - veel producten die je nu in de supermarkt kan kopen opgeslagen en verwerkt. Vanuit de haven kwam koffie en thee uit het buitenland. Dat werd hier gebrand en verpakt om vervolgens naar de winkels te gaan. Maar er waren ook hele grote graansilo's, een soort mega tonnen waar graan in werd bewaard. Kinderen (en papa’s en mama’s) worden rondgeleid door niemand minder dan de directeur van de HandelsKamer. Maar er zijn nog meer bijzondere mensen aanwezig: oude arbeiders en de schoonmaakster. Workshop: Maak samen met een kunstenaar je eigen silo om je knikkers in te doen of de hagelslag in te bewaren. Studio de Bakkerij is een theatergezelschap uit Rotterdam Noord en verzorgt dit jaar voor het zesde jaar het kinderprogramma van open monumentendag.

Activiteit bekijken