featured-image
de Kiefhoek - fotograaf: Ossip van Duivenbode
  • 30.07.2018
  • Nieuws

In Europa: Internationaal Modernisme

Na de Eerste Wereldoorlog komt in Europa een nieuwe architectuurstroming op: het Internationaal Modernisme, ook wel het Nieuwe Bouwen genoemd. Deze architectuur is mogelijk geworden door de nieuwe bouwtechnische mogelijkheden: gewapend beton en staal maken skeletconstructies mogelijk en dus het gebruik van glas als gevelmateriaal. Er is een voorkeur voor wit en primaire kleuren en ornamenten zijn uit den boze. Pioniers in deze stijl komen uit heel Europa: zo werkt in Frankijk de oorspronkelijk Zwitserse architect Le Corbusier, en in Duitsland ontstaat Bauhaus, gestart door Walter Gropius en Ludwig Mies van der Rohe. Maar de bakermat van dit Nieuwe Bouwen is Rotterdam. Een dynamische en snelgroeiende stad met toen al weinig historisch belangrijke gebouwen. In Rotterdam werken een aantal belangrijke architecten: architect J.J.P. Oud, medewerker van De Stijl, werkt voor de gemeentelijke woningdienst. Hij ontwierp woonwijken zoals de Kiefhoek, waar tijdens de Open Monumentendag een wandeling wordt georganiseerd. Wooncomplex de Eendracht in Blijdorp, ook te bezoeken tijdens de Open Monumentendag Rotterdam, werd ontworpen door J.H. van den Broek. Maar de belangrijkste representant van het Nieuwe Bouwen is het bureau Brinkman & Van der Vlugt. Zij ontwerpen Huis Sonneveld en de Van Nellefabriek. Andere voorbeelden van het Internationaal Modernisme die tijdens de Open Monumentendag te bezoeken zijn, zijn de Museumparkvilla’s en het HBU gebouw.