featured-image
De Hef - fotograaf: Eric Fecken
  • 30.07.2018
  • Nieuws

In Europa: de haven

Europa is op vele manieren terug te vinden in Rotterdam – en Rotterdam in Europa. Rotterdam is als havenstad nauw verbonden met Europa. Vanuit de hele wereld komen goederen aan in deze grootste haven van Europa, die vandaaruit worden vervoerd door heel Europa. Dit gebeurt al sinds het ontstaan van Rotterdam in de Middeleeuwen. De havens waren daar nog tot in de jaren zestig zichtbaar en voelbaar: de schepen voeren naar de Rijnhaven en de Maashaven, de geur van specerijen was te ruiken en zeelui liepen zichtbaar rond in de stad. Nu vinden de grootste havenactiviteiten vooral in Europoort en op de Maasvlakte plaats en is de haven minder zichtbaar in de binnenstad van Rotterdam. Gelukkig zijn er nog veel sporen van de haven terug te vinden en vertellen monumenten zoals het HAKA gebouw en OOMS op het Noordereiland het verhaal. De bezoekers aan de Open Monumentendag kunnen onder leiding van een gids op de fiets door het M4H-gebied, waar ooit een van de grootste fruithavens van het continent zorgden voor allerhande internationale ontmoetingen en uitwisseling van goederen en diensten.

Ook zijn er in de stad verschillende buitenlandse Zeemanskerken nog steeds terug te vinden. Deze kerken fungeren sinds eind 19e eeuw als een soort opvangcentrum voor zeelui, zodat zij daar hun godsdienstige plichten konden vervullen en zich ook met elkaar konden ontspannen. Dit wordt de laatste jaren wel lastiger, omdat de haven steeds verder van de stad ligt en er daarom weinig tijd overblijft voor een bezoek aan de wal De Noorse Zeemanskerk, de Zweedse Zeemanskerk en de Finse Kerk zijn monumenten waar de Urbanguides de bezoekers op de fiets zullen langs leiden.

Speciaal voor de Open Monumentendag Rotterdam komt een beroemd havenmonument in beweging: alleen tijdens deze dagen gaat de Hef voor het eerst in tijden weer op en neer!