• Boeren, burgers & buitenlui
  • 9 & 10 september 2017
  • Wandeling Museumparkvilla’s en Lezing Boeren, Burgers & Buitenlui in het land van Hoboken

featured-image
Beeld Bob Goedewaagen

Wandeling Museumparkvilla’s en Lezing Boeren, Burgers & Buitenlui in het land van Hoboken

  • Wat Wandeling langs zes monumentale villa’s
  • Wie Georganiseerd door UrbanGuides
  • Wanneer Za of Zo — 11 / 13 / 15 uur
  • Duur 1,5 uur
  • Prijs € 5,00 per persoon
  • Locatie Chabot Museum, Museumpark 11
  • Reserveren Reserveren verplicht

Aan de rand van het Museumpark staan zes monumentale villa’s in de modernistische stijl van het Nieuwe Bouwen, gebouwd vanaf de jaren dertig tot midden jaren zestig. Ze zijn omgeven door lommerrijke tuinen en vormen gezamenlijk een groen eiland in de drukke stad. Zulke wijkjes ontstonden al vroeg in de twintigste eeuw. Ze waren bedoeld om welgestelde burgers aan Rotterdam te binden, omdat velen van hen vertrokken naar chiquere plaatsen als Den Haag of Wassenaar.

Rondleiding
Tijdens de rondleiding langs de Museumparkvilla’s vertelt een enthousiaste gids over de geschiedenis van de omgeving en het ontstaan en ontwerp van het villapark. Zowel de architectuur als de invulling van de gebouwen wordt zorgvuldig onder de loep genomen. De tours worden gegeven in samenwerking met het Chabot Museum. Dit is tevens het startpunt van de rondleidingen.

Lezing door ir. Luuk de Boer
▸ Zo — inloop: 12:15 uur
▸ tijd: 12:30 uur / duur 30 minuten
▸ locatie: Chabot Museum, Museumpark 11
reserveren verplicht

Het gebied dat wij nu kennen als het Museumkwartier, Museumpark en Erasmus MC was tot begin 20e eeuw een nog vrijwel onbebouwde polder. Langs Schielands Hoge Zeedijk (Westzeedijk) bevonden zich enkele buitenplaatsen, boerderijen
en arbeiderswoningen. Van de toenmalige bebouwing resteert anno 2017 nog slechts de voorname buitenplaats van de
familie Van Hoboken: het huidige Natuurhistorisch Museum. De presentatie door Luuk de Boer neemt u mee naar de boeiende ontwikkeling van dit gebied in de periode vanaf 1850. Het landgoed van de familie Van Hoboken van zo’n
50 hectare groot bleef grotendeels intact tot 1925. Inmiddels had de stad zich daaromheen explosief ontwikkeld, waarbij de familie van Hoboken een cruciale rol speelde. Luuk de Boer (architect) onderzocht in 1987 de ontwikkelingsgeschiedenis van Het Land van Hoboken, en de betekenis daarvan voor de stedelijke ontwikkeling van dit gebied van Rotterdam.